Лилијан Турам го обвини Трамп за расизам

Светскиот шампион во 1998 година во фудбал, легендарниот Лилијан Турам, го обвини американскиот претседател Доналд Трамп за расизам.

„Трамп секогаш бара конфронтација: црнците, белците, не-белците. Добри земји, земји кои не се доволно добри. Тој повлече линија меѓу расите: тие и ние. Ова е чиста вода од расизам“, го цитира Тирам „Goal“.

Турам пред десет години создаде фондација која се бори против расни проблеми.

„Црнците, без разлика дали се лекари, актерки, американски претседатели, се уморни од тоа да бидат одредени од нивната боја на кожата. Јас, на пример, сум темно кафеав, но не треба да се кријам“, рече Турам.

Коментари

коментари