Читај » ЗАБАВА » Брзата храна предизвикува долготрајни нарушувања на имунолошкиот систем

Брзата храна предизвикува долготрајни нарушувања на имунолошкиот систем

Една студија на германските научници од Универзитетот во Бон укажува на тоа дека човечкиот имунолошки систем реагира на брза храна на ист начин како бактериска инфекција. Па дури и преминот кон здрава исхрана не може да ја поправи штетата која што е предизвикана.

Биолозите почнале со тоа што експерименталните глувци ги хранеле со „западна диета“, исхрана богата со заситени масти, шеќер и сол, но слаб зеленчук, овошје и влакна.

„Оваа нездрава храна доведе до неочекувано зголемување на бројот на одредени имуни клетки во крвта на глувците, особено на гранулоцитите и моноцитите. Тоа беше знак за поразот на клетките на имуниот прекурзор во коскената срцевина“, вели еден од авторите на студијата, Анет Крист.

Откривајќи го ова, научниците успеаја да утврдат дека таквата диета не само што поттикнува акутна инфламаторна реакција, туку и активира одредени гени во прогениторните клетки. Овие клетки се одговорни за пролиферацијата на имунолошките клетки во телото и како неодамна беше откриено, тие имаат некаква меморија. По инфекцијата, заштитните механизми остануваат во состојба на висока алармирање, така што тие можат да реагираат побрзо на нов напад.

Во овој случај, вродениот процес на програмирање на имунолошкиот систем не беше предизвикан од вирус или бактерија, туку од одреден вид на исхрана. Блиско испитување на крвни клетки од животни покажа присуство на инфламазома, протеински комплекс одговорен за препознавање на инфекции и активирање на воспалителни процеси.

Овој тип на воспалителна реакција обично се поврзува со дијабетес, срцеви заболувања и автоимуни нарушувања. Научниците не првпат разговараат за поврзување на нездравата храна со нарушувања на имунолошкиот систем, но првите докази за долгорочни ефекти предизвикуваат сериозни грижи кај научниците. Земајќи го во предвид се поголемиот број на дијабетичари и луѓе со прекумерна тежина во западните земји, постои сигурен доказ дека брзата храна предизвикува значителна штета на здравјето, пишува „New Atlas“.

Коментари

коментари