Кинеската економска доминација во Африка

Во 2018 година Кина има намера значително да го зголеми економското влијание во Африка: во изминатите 20 години стана водечки трговски и финансиски партнер на неколку држави на континентот. Експертите истакнуваат дека КНР ја започна својата „офанзива“ по неуспешниот обид да инвестира на Блискиот Исток. Потоа, во услови на влошување на геополитичките тензии, Пекинг ги загуби инвестициите.

Во 2018 година, Кина планира сериозно да ги зголеми инвестициите во африкански проекти и да ја прошири својата соработка со државите на континентот. Таквата изјава даде министерот за надворешни работи на Народна Република Кина, Ванг И.

На Кина и требаа помалку од 20 години за да стане најголем економски и трговски партнер на Африка. Според „Ернст енд Јанг“, во 2016 година трговскиот промет меѓу Кина и државите на континентот надминал 190 милијарди долари, а по обемот на инвестиции во африканските економии Кина стана водечки инвеститор.

Како што изјави за РТ шефот на Школата за ориентални студии на Високата школа за економија НСЕ Алексеј Маслов, до 2010 година Кина немаше ниту еден конкретен план за континентот, а кинескиот бизнис само периодично влегувал во некои држави.

Најголем дел од инвестициите беа примени од земјите кои имаат најголема потреба од инвестиции во Јужна Африка. Финансиската поддршка беше испратена во Јужно Африканската Република, која страдаше од колапсот на апартхејдот, Мозамбик и Сенегал, каде што денес КНР контролира 90% од економијата.

„Од 2010 година, стабилна политика на Кина почнува во Африка, која вклучува патување Ху (поранешен претседател на Кина -. RT) на континентот. Тогаш интересот на властите главно се манифестира во Северна Африка – Египет, Алжир и Тунис. На крајот на владеењето на поранешниот претседател на Кина и на доаѓањето на власт на Кси Џинпинг во периодот 2012-2014 беа обележани со трасата на новиот сериозни економски политики“, потсети Маслов.

Според експертите, уште пред почетокот на својата експанзија во Африка, од Кина многу е инвестирано во Сирија и на Блискиот Исток. Сепак, овие средства се неповратно изгубени по настаните од „Арапската пролет“ и почетокот на сирискиот конфликт. Тогаш владата на НР Кина заклучи дека при инвестирањето неопходно е да се проценат не само економски, туку и политички ризици.

Откако се приклучи на БРИКС во 2011 година, Јужна Африка стана главна кинеска главна точка во Африка. Потоа, Кина почна да инвестира во држави на кои им е потребна инфраструктура – Танзанија, Кенија и Етиопија. Како што објавија во една статија во телеграф кинескиот амбасадор во Велика Британија Лиу Џиоминг, Кина има сериозна помош на континентот во изградба на повеќе од 5 илјади километри на железнички и асфалтни патишта, 200 училишта и 100 болници.

Алексеј Маслов рече дека од 2010 година, Кина го зголеми издавањето на стипендии за африкански студенти на инженерските и програмските специјалности, а со тоа и почна да ги врзуваат за нивната технологија. Според Лиу Ксијаоминг, КНР придонесе за обука на 160.000 работници.

Сепак, кинеските компании во Африка не секогаш привлекуваат локални работници и често се потпираат на работници дојдени од Кина. Значи, според некои проценки, денес во Африка има речиси 1 милион кинески работници. Ова во разговор со РТ го изјави шефот на Одделот за меѓународни економски односи на Институтот за азиски и африкански прашања на Московскиот државен универзитет Виталиј Мељанцев.

Според информациите на компанијата „McKinsey“, во моментов во Африка има повеќе од 10 илјади кинески претпријатија. Според анкетираните експерти од РТ, главните области на Кина се ресурсите на континентот – алуминиумската руда во Јужна Африка и африканската нафта. Покрај тоа, земјата го стимулира развојот на индустријата, како и копнениот и воздушниот транспорт.

Инвестициски гигант

Според Ернст & Јанг, во 2016 година, Кина ги зголеми инвестициите во Африка за 106% – до $ 36,1 милијарди долари. Маслов предвидува дека до крајот на 2017 година, оваа бројка може да надмине 48 милијарди долари. За споредба, вкупниот обем на инвестиции од другите големи инвеститори на континент изнесува 29,1 милијарди долари.

Растот на инвестициите е исто така поврзан со работата на Фондот за развој на Кина и Африка, основан во 2007 година за подршка на кинеските компании на континентот. До денес, Фондот има намера да инвестира уште 4,5 милијарди долари во 91 проекти во 36 африкански земји, во прилог на веќе инвестираше 3.2 милијарди долари. За тоа во интервју за државната новинска агенција на Кина, „Ксинхуа“, рече шефот на Фондот Ши Џианџин.

По завршувањето на сите овие крупни проекти африканскиот извоз ќе порасне за 2 милијарди долари, а даночните приходи ќе се зголеми за 1 милијарда долари. После тоа, фондот ќе инвестира повеќе од $ 20 милијарди долари во кинеските компании во Африка.

„Кина не само што ги зголемува своите инвестиции, туку ги диверзифицира своите инвестиции. Ако порано во Кина немаше забрани за инвестирање – каде што е профитабилно, тие инвестираа таму – во 2017 година беа објавени нови правила за странски инвестиции. Инвестициите во инфраструктурата, енергијата се поддржани, а инвестициите во непродуктивни или забавни сфери практично се забранети“, рече Маслов.

Товарот на државните долгови

Како што истакна амбасадорот Лиу Ксиаоминг, Кина значително и помогна на Африка да го олесни товарот на долгот. Така, до 2009 година, Кина прости 312 долгови на 35 земји на континентот за 3 милијарди долари, а во 2015 година Кси Џинпинг објави одлука за отпишување на меѓувладини бескаматни заеми за најмалку развиените земји.

Според Мељанцев, олеснувањето на долгот од страна на Кина стана субвенција за африканските земји.

„Кина го презеде долгот на африканските држави за речиси 50%, и на тој начин врзувајќи ја Африка за себе. Нема гаранции дека инвестициите што се направени денес ќе донесат бенефиции за наредните децении. Главната работа е финансиски да се врзе Африка“, заклучува Маслов.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!