Трамп и САД се спремни да воведат санкции против Кина

Според јапонската бизнис информациска агенција „Никкеј“, Вашингтон во рок од еден месец ќе одлучи за примената на санкциите против Кина, иако многу американски експерти предупредуваат за сериозните ризици од ваквиот пристап.

Од гледна точка на властите на САД има неколку причини за воведување на анти-кинески санкции. Во декемвриското интервју за „The New York Times“ Трамп најави дека неговата „меки позиција“ во однос на Кина е резултат на соработката на Пекинг во решавањето на нуклеарно прашање на Северна Кореја, но сепак, од Белата куќа во неколку наврати ја обвини Кина во саботирање на американските напори за спречување на нуклеарната програма на Северна Кореја.

Покрај тоа, Трамп тврди дека Кина е „фатена со црвени раце“ во процесот на заобиколување на санкциите и ембаргото за снабдување со нафтени производи на Северна Кореја. Прашањето на санкциите против кинески финансискиот систем веќе се дискутираше во текот на летото минатата година, кога во медиумите „протекоа“ информации за нивното можно воведување против кинеската државните банки, кои соработуваат со Северна Кореја.

Темата беше тргната на страна откако стана познато дека, на инсистирањето на кинеската централна банка, државните банки престанаа да обезбедуваат финансиски услуги за клиентите од Северна Кореја, но американската страна е во можност повторно да го активира ова прашање во секое време.

Листата на можни мерки вклучува санкции против кинеските банки, логистички и металуршки компании, како и фирми кои (според властите на САД) систематски ги прекршуваат „правата на американската интелектуална сопственост“. Иронично, можните санкции против Кина особено ги вознемируваат американските сојузници во северноамериканските и азиските региони, вклучувајќи ги и властите на Канада, Јапонија и Јужна Кореја.

Последиците од лошо разгледуваната примена на санкциите од овој вид можат да бидат толку сериозни што, според Никеи, дури и Пентагон се противи на нивното воведување и инсистира на тоа дека таквите мерки можат да влијаат на американските сојузници. Очигледно, раководството на американската армија правилно се сомнева дека санкциската политика на администрацијата на Трамп може да доведе до нагло намалување на бројот на земји сојузници на Вашингтон во санкциите против Пекинг.

Коментари

коментари