вторник, 17 септември, 2019
Читај » СВЕТ » Предизборен подарок од САД за најблиските луѓе на Путин

Предизборен подарок од САД за најблиските луѓе на Путин

Обвинетите во таканаречениот извештај на Кремљ, на кој во Вашингтон во моментов работат, може да бидат околу 50 високи функционери и бизнисмени „блиску до врвот“ на Русија. Ова го наведува весникот Комерсант, упатувајќи се на извори од Вашингтон.

Според условите на законот „За борба против непријателите на Америка преку санкции“, листата треба да ги вклучува не само функционерите и бизнисмените, туку и членовите на нивните семејства. Така, листата може да се прошири на 300 луѓе. Во исто време, соговорниците не именуваа конкретни имиња од листата.

Претходно министерот за финансии на САД, Стефан Мнучин, рече дека Вашингтон работи на антируските санкции според „Законот за борба против противниците на Америка“.

„Тие [санкции] ќе бидат објавени во блиска иднина“, рече тој.

„Законот за борба против противниците на Америка“ беше потпишан од Доналд Трамп на 2 август 2017 година.

Покрај тоа, американската администрација треба да го опише кругот и потеклото на полу-владините организации и компании, нивната улога во руската економија, да обезбеди информации за нивните управувачки структури и корисници, да ги покаже обемот на нивниот странски имот, а исто така да го определи степенот на пенетрација на рускиот на тие луѓе, со политичко влијание во клучните сектори на американската економија.

„Извештајот на Кремљ“ треба да биде објавен најдоцна до 29 јануари.

Коментари

коментари